Kalça eklemi kireçlenmesi hastalığı tıpta Koksartroz olarak adlandırılmaktadır.
Kalça eklemi birçok anatomik yapıdan oluşmaktadır. Bu hastalığı anlamak için öncelikle bu yapıları tanımak gerekir. Kalça ekleminin kemik yapıları; uyluk ve leğen(asetabulum) kemiğinden oluşur. Bu kemik yapıların eklem yüzeyini kaplayan, eklem hareketi sırasında kemiklerin birbiri üzerinde kolayca ve pürüzsüz bir şekilde hareket etmesini saylayan eklem kıkırdağı önemlidir. Uyluk ve leğen kemiğini birbirine bağlayan ve eklemin stabilizasyonunda önemli fonksiyonu olan bağ yapıları bulunmaktadır. Tüm bu yapıları çevreleyen eklem kapsülü, eklemin kayganlığını sağlayan eklem sıvısını eklem içinde koruyan yapıdır.
Kalça kireçlenmesinde yukarıda saydığımız tüm anatomik yapılarda bozulma oluşmaktadır. Eklem sıvısında düzensizlik, eklem yüzeyini kaplayan kıkırdak yapılarda aşınma, eklem çevresinde bulunan bağ yapılarında harabiyet koksartroz hastalığının karakteristiğidir.
Kalça kireçlenmesinde hastalığın sebepleri arasında yaşlılığa bağlı kalça eklem yapısının bozulması haricinde birçok sebep vardır. Gelişimsel kalça displazisine bağlı kalça eklem uyumsuzluğundan kaynaklana kalça kireçlenmesi bunların başında gelir. Bunun haricinde romatolojik hastalılara bağlı, kalça eklemi kan dolaşım bozukluklarına bağlı, kalça eklemi çevresi kırıklarından sonra gelişen eklem uyumsuzluğuna bağlı kalça kireçlenmesi gibi birçok sebepten dolayı bu hastalık ortaya çıkabilir.
Kalça kireçlenmesinde en önemli belirti ağrıdır. Bu ağrılar bazen bel ağrısı ile karışır ya da bel ağrıları ile birlikte olabilir. Sonraki belirti ise hareket kısıtlılığıdır.
Kalça kireçlenmesinde oluşan ağrı genellikle şu şekilde olur. Öncelikle belli başlı hareketlerde gelişen ağrı vardır. Örneğin çömelme veya bağdaş kurma hareketinde ağrı olması. Bu ağrılar erken dönemde genellikle istirahat ve ağrı kesici ilaç tedavisine iyi yanıt verir. Hastalığın ilerlemesi ile bu ağrı sadece aktivite ile olmaz istirahat sırasında da ağrı oluşmaya başlar. Özellikle gece uyku sırasındaki ağrı olması önemlidir. Bu durumda yine ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir. İstirahat, ilaç tedavisi, kilo verme veya baston kullanımından fayda görmeyen kalça ağrıları başladığında koksartroz hastalığı açısından hastalığın ileri dönemde olduğunu düşündürür ve ameliyat tedavisi akla gelmeye başlar.
Kalça kireçlenmesinde tedavide öncelikle hastanın günlük hayatı düzenlenir. Kalça eklemine binen fazla yüklenme varsa bu durum azaltılmaya çalışılır. Fazla kilo varsa verilmeye çalışılır, kalçaya binen fazla yüklenmeyi azaltmak için gerekirse baston gibi bir destek önerilir. Ayrıca kalça çevresi kas yapılarını güçlendirmekte bu konuda ayrı bir çözüm yoludur(egzersiz veya fizik tedavi). Sonraki aşamada ilaç tedavileri devreye girer. Bu ilaçlar ağızdan kullanılan ilaçlar, kalça eklemi çevresine sürülen ilaçlar ya da eklem içine uygulanan enjeksiyonlardır. İlaç tedavisi haricinde Fizik tedavi uygulamaları uygulanabilir. PRP veya kök hücre tedavileri yapılabilir.
Ameliyatsız tedavi seçeneklerinden fayda alınmazsa bir sonraki basamak tedavi ameliyattır.
İleri kalça eklemi kireçlenmesinde en sık uygulanan tedavi kalça protezi ameliyatıdır.
Kalça kireçlenmesi hastalığı hakkında daha fazla bilgi için Op. Dr. Cahit Koçak ile iletişime geçebilirsiniz.
cahitkocak
Duaçınarı, Ankara Yolu Cd. no 235, 16270 Yıldırım/Bursa, Türkiye
Telif Hakkı © 2022 cahitkocak - Tüm Hakları Saklıdır.
cahitkocak yazılım, all rights reserved
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.